Suikerfeest met snoep en ijs

Het Suikerfeest vindt plaats na de vastenmaand ramadan. Het breken van het vasten wordt dan gevierd. Na de moskee gaan de moslims naar familie. Daar eten ze vooral zoete gerechten, vandaar de naam Suikerfeest. Maar het is niet alleen een feest van eten: dames versieren zich met henna, mensen dragen mooie kleding en er worden veel cadeautjes gegeven. Het feest duurt enkele dagen.

De iftar is de grote maaltijd die moslims gedurende ramadan direct na zonsondergang nuttigen. Archipel heeft tijdens de ramadan een iftar georganiseerd, voor zowel moslims als niet-moslims. De iftar had de volgende thema’s: saamhorigheid en gezelligheid en het was een groot succes, zie ook het stukje hieronder. Opdat moslims ook konden komen, begon het feest in Archipel wat later dan het échte Suikerfeest, want dan zitten de meeste moslims bij hun familie.

Na een verbindende toespraak van Shazia begint het feest met een reuze gezellige bingo. Vanwege Suikerfeest zijn alle prijzen dit keer om op te eten. En de Italiaanse shampoo dan? Kom naar de volgende bingo in Archipel! Er is géén henna, maar wél epileren. Dat is een subtiele schoonheidsbehandeling aan de wenkbrauwen. ‘Zie je het niet aan mij?’ vraagt Yolanda. Ja, natuurlijk zie ik het! Het belangrijkste onderdeel van het feest is het eten. De kip/bami 2.0. van mama stichting M.O.I., de beste kokkin van Amsterdam-Oost, smaakt weer uitstekend.

Maar er is veel meer te eten dan dat alleen. Hapjes, zoetigheid, spekkoek, koekjes en natuurlijk loempiaatjes. De hapjes van Afifa van mede-organisator De Bloem zijn heerlijk. ‘De Bloem leert vrouwen van alle gezindten voor zichzelf opkomen. We geven assertiviteitscursussen. En we organiseren activiteiten die leiden tot participatie.’

Participatie? De zusjes Asma en Fatima van Gemeenschap Amsterdam Oost helpen altijd mee in de keuken tijdens dit soort evenementen. Kamal doet ook dapper mee. Saïda, een gezellige dame met een lekker vet accent, is er ook altijd. Waarom help jij eigenlijk mee? ‘Ik vind het leuk. Vanwege de gezelligheid en de saamhorigheid. Trouwens, Archipel is een hele leuke huiskamer.’ Volg de website (www.buurthuisarchipel.nl) wat deze huiskamer ook tijdens de zomerperiode te bieden heeft.

Aan het eind van de maaltijd krijgen voor de verandering alleen de volwassenen ijs. En de kinderen dan? Die krijgen snoep. In ieder geval genoeg suiker. Het Suikerfeest in Archipel: saamhorigheid, gezelligheid… en net even iets anders!