Muzieksleutel
Integratie van klassiek met modern

Stichting Muzieksleutel bestaat al een poosje. Dankzij onder meer twee zeer succesvolle Verbindingsconcerten in de NedPho-Koepel is Muzieksleutel hard op weg naar volwassenheid. Intussen heeft ook het bestuur een definitieve bezetting aangenomen. Tijd om naar buiten te komen in de media, een fonkelnieuwe website te lanceren en Muzieksleutel en het bestuur voor te stellen in dit interview.

Het bestuur wordt gevormd door de zusters Shazia en Jasmin Ishaq en door Nando Russo. Shazia en Jasmin zijn maatschappelijk zeer actief in de Indische Buurt en daarbuiten. Shazia is oprichter van Maatschappelijke Ondersteuning en Integratie, een aanvullende hulpverlening op het reguliere welzijnswerk. Jasmin is daar nu directeur van. Shazia houdt zich vooral bezig met de programmering en het verdere reilen en zeilen van buurthuis Archipel op het Makassarplein, een buurthuis met een breed programma, het leukste buurthuis van Amsterdam. Nando, last but not least, is aanvoerder slagwerker bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Onder meer de gemeente Amsterdam, Amvest en woningcorporaties zijn de opdrachtgevers. ‘Hierdoor kunnen we ook echt een nieuwe manier van muziekeducatie stimuleren We zijn sociale ondernemers die van start gaan met een echte academy waar muziekeducatie een belangrijk vak is voor jong en oud’, vertelt Shazia.

Vanwege zijn muzikale achtergrond is Nando de artistiek leider, zeg maar de uitvoerder van de programma’s. Shazia treedt op als director. ‘Ik netwerk, ik voer de regie en ben de woordvoerder.’ Jasmin is zowel secretaris als penningmeester. ‘Maar eigenlijk doen we alles samen.’ Maar wát doen jullie dan samen? Wat is Muzieksleutel?

In de Indische Buurt worden heel veel talen gesproken, maar de enige taal die iedereen spreekt, is Muziek. Muzieksleutel ontdekt en ontwikkelt talent. Dit gebeurt tijdens workshops. Deze vaak nieuwe muzikanten en artiesten treden op tijdens Verbindingsconcerten. ‘Het is ontzettend leuk om te zien dat iemand die bekend staat als verlegen na een paar workshops een professionele performance geeft. De artiesten steunen elkaar onderling ook, geven elkaar vertrouwen’, glundert Nando. Degenen die optreden, zijn ook nog vaak sleutelfiguren in de buurt. Bijkomend belangrijk voordeel van de workshops en concerten is dat deze mensen hun netwerk vergroten en verbeteren.

Goed, dat over de artiesten. Maar hoe krijg je de mensen uit de Indische Buurt, die over het algemeen niet zo bekend zijn, met klassiek naar zo’n concert? ‘Doordat we een nieuwe, unieke methodiek van werken hebben.’ Maar wat dan? ‘We integreren modern met klassiek, oftewel: klassieke muziek in een modern jasje. Daardoor is het voor iedereen leuk. Zeg we hebben een buikdanseres, Ramona die een presentatie geeft over haar hobby, Zak die Eric Burdon zingt en Reggy die de boel aan elkaar praat. En uiteraard nog veel meer. En zij worden dan begeleid door professionals van ons orkest. Dat geeft een geweldig effect! En de mensen horen op deze manier weer eens wat anders.’

Dingen als samenwerking, duurzaamheid en vernieuwing zijn allemaal belangrijk. Daarom worden er in de toekomst nog veel meer concerten gegeven. Maar er staan ook andere dingen op stapel. Ook muzikale dingen in buurthuis Archipel. Zo is Nando bezig met muzieklessen voor jong en oud. Wat houdt dat in? Later meer…

Meer informatie: info@stichtingmuzieksleutel.nl