Lentefeest op het Makassarplein
Driedubbel feest

Het is Bevrijdingsdag, Hemelvaart en prachtig weer: driedubbel feest! Buurthuis Archipel viert daarom haar eerste grote themafeest, het Lentefeest. En of dat nog niet genoeg is, vinden er ook allerlei andere activiteiten op het plein plaats.

Op de Archipel-braderie koop ik bij het kraampje van Ramona zestig paar sokken voor vijf euro in allerlei kleuren en maten! Ik organiseer veel quizzen (www.sowhatfun.nl/sowhatfunquiz), sokken zijn mijn enige prijs en zo kan ik weer jaren vooruit. Vanwege de doorslag koop ik ook nog een 3D-boekje voor Anita achter de bar: vraag me niet waarom, maar 3D-kaarten maken is haar hobby. Naast de stand van Ramona zit een mevrouw helemaal in het zwart die amper beweegt en Bollywood-films verkoopt. Een aardig meisje zit midden op het plein. Ze hoort bij een onbemande tent verderop. Ik leg haar uit dat ze op deze manier niets verkoopt. Een ander aardig meisje verkoopt, denk ik, schorten, maar later hoor ik dat het een print is van een historische krant. Op de braderie kun je ook hamburgers en nog veel en veel meer kopen.

Ondanks het mooie weer zit ik veel binnen in Archipel, want daar zijn de heerlijke hapjes, zoals Vietnamese loempia’s 2.0. Een hoogtepunt is de videoclip van een song van Zakery, de Glenn Medeiros van Oost, De clip is zwart-wit, een echte film noir, met Connie en Reggie van Archipel in glansrollen. Vervolgens is er muziek met DJ Beacher, de zoon van Zakery: de appel valt niet ver van de boom.

Het jaarlijkse voetbaltoernooi is er ook weer en heeft dit keer een landelijk karakter. Er zijn dit keer twee ‘piere-veldjes’ voor de allerkleinsten. Er zijn heel veel vrijwilligers, die alles in goede banen leiden. Jammer dat één van hen de rap niet uit kan zetten, want zo is DJ Beacher niet goed te horen. Op het grasveld zijn ook springkussens en ander kinderspeelgoed. Er zijn zelfs suikerspinnen te verkrijgen.

Terwijl ik Ramona een beetje help, gaat de Bollywood-mevrouw zowaar bewegen. Ze gaat nu ook tafelkleden en toetsenborden verkopen. En… ze koopt van mij vijf paar sokken. Van dat geld koop ik van Aicha, die met haar dochter Zaineb een naaiclub heeft in Archipel, een prachtige tas. Samen met Ramona, die een schort van haar heeft gekocht, loop ik een mini-modeshow op het plein. Het was een heerlijke dag en er was veel te beleven. Als een pakezel loop ik met al mijn aankopen terug naar huis.