Iftar
Saamhorigheid staat voorop

Shazia nodigde me uit voor de iftar-maaltijd in Archipel. ‘Wie kookt?’ vroeg ik. ‘Mijn moeder’, antwoordde ze. ‘Nou, dan kom ik!’ beloofde ik. De iftar is de grote maaltijd die moslims gedurende de vastenmaand direct na zonsondergang nuttigen. Het bijzondere van de iftar-maaltijd in Archipel is dat ook niet-moslims mogen aanschuiven. Het gaat om leren van elkaar, om saamhorigheid en natuurlijk om lekker eten. Het is dan ook bomvol in het buurthuis, zelfs buiten zitten mensen.

Er hangen mooie foto’s, de lange tafels zijn keurig gedekt en er klinkt muziek. Asma en Fatima van Gemeenschap Amsterdam Oost koken, net als een paar andere dames, ook. Ze helpen altijd bij dit soort gelegenheden en zien er prachtig uit in hun Marokkaanse traditionals. Ik lees wat informatie over ramadan. Het vasten is bedoeld om Allah te eren. En het opschuiven van de ramadan, elk jaar iets eerder, snap ik nu ook: de islamitische maanden zijn wat korter en hebben met de stand van de maan te maken.

‘Je kunt beter praten dan lezen’, roept Ayse, een Marokkaanse dame aan haar tafel. Ze vertelt me alles over ramadan. Zelf is ze als kind ermee begonnen. Ze heeft geen moeite met vasten. ‘Vergeet niet dat ramadan een hele gezellige maand is. Saamhorigheid staat voorop. We eten samen.’ Salih van de Turkse Ouderenraad praat de avond aan elkaar. Hij draagt veel gedichten voor. De dames van Dream Support geven een presentatie over gezond voedsel. Als het maar lekker is, denk ik. Zelf vertel ik een verhaal uit de grond van mijn hart onder meer op basis van wat ik die avond tot nu toe al heb meegemaakt: de multiculturele samenleving in Archipel is gelukt!

Het is hartje zomer, dus de zon gaat pas om kwart over tien onder. Nadat iemand in het gebed is voorgegaan, gaan we eten. Het is stil. En dat is logisch, want iedereen eet. Soep, dadels, humus, eieren, Turks brood en als hoofdmaaltijd groente met kip eronder. Het is maar een kleine greep van wat er is. En het is allemaal heerlijk. Complimenten aan de keuken!

Na afloop is er gelegenheid om te bidden: de grote vergaderzaal is omgetoverd tot gebedsruimte. Ik help met het opruimen. Nou, dat heb ik geweten: het is zelden zo druk geweest in Archipel. Als dit geplaatst word, is de ramadan weer voorbij. En uiteraard wordt het Suikerfeest ook in Archipel gevierd!