Gemeenschap Amsterdam Oost (GAO)
Alles voor kinderen

Ruim vijftien kinderen eten lekkere hamburgers met friet. ‘De kinderen koken hier elke zaterdagmiddag onder onze begeleiding. Het accent ligt dan op gezond. De hamburgers met friet zijn een beloning’, vertelt Asma van Gemeenschap Amsterdam Oost. Vanaf de opening van Archipel, ruim een jaar geleden, organiseert zij er samen met haar assistenten activiteiten voor kinderen.

Terwijl de kinderen onder leiding van Souhaila en Khedidja stoelendansen, vat Asma de activiteiten samen. ‘We richten ons op koken, bewegen en educatie. Het doel bij alles is: kinderen stimuleren en met elkaar samenwerken.’ De kinderen leren gezonde dingen te maken die tóch lekker zijn. Extra leuk is dat de kinderen die recepten vervolgens thuis maken: zijzelf én de ouders zijn dan trots. Ook onbekende gezonde dingen, boerenkoolsmoothie bijvoorbeeld, kunnen heel lekker zijn. ‘We mixen er allerlei andere dingen doorheen. Zoals aardbeien.’ Assistente Ninice vertelt dat hamburgers ook helemaal niet zo ongezond zijn. ‘Ze worden zonder olie gebakken op de bakplaat.’

Na afloop van de maaltijd gaan de kinderen bewegen onder leiding van een assistent die de opleiding Leider Sportieve Recreatie (LSR) hebben gevolgd. ‘Als het mooi weer is, doen we buitenactiviteiten. Bij slecht weer bewegen we binnen.’ Ninice is, behalve goed in bakken op de bakplaat, ook een ervaren kickbokser. ‘Ik ga binnenkort kickboksles aan de kinderen geven. Behalve dat het een goede manier van bewegen is, is het uitgangspunt respect.’ En wat bedoelt Asma met educatie? ‘We brengen met de kinderen maatschappelijke onderwerpen aan de orde. Zoals pesten, dat pesten niet mag, we proberen regels bij te brengen.’

Tijdens vakanties, zoals de afgelopen kerstvakantie, organiseert Asma Vakantiepret in Archipel. ‘Dat is voor kinderen die geen geld hebben en zo tóch nog een leuke vakantie hebben.’ Tijdens deze dagen wordt er gekookt, er is sport en spel, knutselen en ga zo maar door. ‘Vorige keer heb jij de dagen afgesloten met een bingo. Hoe we Vakantiepret de volgende keer afsluiten, is nog een verrassing,’ doet Asma geheimzinnig.

Wil je ook meedoen met de activiteiten die Asma organiseert? Je kunt je aanmelden op de Facebook-pagina van GAO. Als je ‘asma gao’ in de balk tikt is het een van de eerste links. Op de pagina staat verder heel veel informatie over wat Asma allemaal doet.