Bezoek aan Tropenmuseum
In één minuut van Amsterdam naar Casablanca

Buurthuis Archipel is een samenwerking aangegaan met het Tropenmuseum. Om dat te bezegelen, toog een grote groep medewerkers en buurtbewoners vanuit Archipel naar het museum om de prachtige tentoonstelling ZieZo Marokko te beleven. Daar aangekomen kreeg iedereen een paspoort en stapte een heus vliegtuig in. Onder begeleiding van zingende stewardessen en stewards vlogen we binnen één minuut van Amsterdam naar Casablanca.

Omdat Marokko te groot is voor één groep werden we verdeeld in vier groepen. Gids Hakima nam ons mee naar de kamer van televisiepresentator Esmaa. Daar luisterden we naar een verhaal van Esmaa en maakten muziek op enorme tamboerijnen. Ook dronken we Marokkaanse thee. Heel apart: de glaasjes zijn heel klein en om de thee in te schenken, moet je de theepot een halve meter boven het glaasje houden. En niet morsen…
Verderop in de tentoonstelling hingen aan een grote boom allerlei attributen met verhaaltjes erbij. Er was ook een authentieke pot om meel in te roeren. Helaas waren er geen pannenkoeken.

Met de voltallige groep verzamelden we voor het officiële moment: het uitreiken van de door onze naaidames gemaakte prachtige damesjurken aan de directeur van het museum. Aan de uitreiking ging een minimodeshow vooraf met onder meer mannequin Shazia. De naaidames waren alleen vergeten dat de directeur een man is… Gelukkig was hij er net zo blij mee als met een djellaba, een traditioneel Marokkaans kledingstuk voor heren.

Met onze groep gingen we weer verder. Hakima leerde ons dat ze in Marokko van rechts naar links lezen en liet ons in een busreis van vijf minuten het hele land zien. Tot slot werd er als aandenken van de hele groep een film gemaakt in een mannequin challenge. Je hoeft je dan niet te verkleden, maar alleen maar niet bewegen tot de filmer langs komt. Gemakkelijker gezegd dan gedaan: ik werd in mijn kamer afgeleid door de volkszanger… André Hazes, ik kreeg een loodzware theepot in mijn handen gedrukt en de filmer kwam ook nog als laatste, pas na vijf minuten, bij mij. In het vliegtuig terug zagen we het prachtige resultaat.

Het Tropenmuseum is het leukste museum van Amsterdam. Het is ook nog in onze buurt, dus neem eens een kijkje. Wat de samenwerking inhoudt? Volg de site!