Autistische kinderen: Aandacht helpt!

Bij mensen met autisme wordt de informatie in de hersenen anders verwerkt. Met autisme word je geboren, het blijft je hele leven een rol spelen. Autisme heeft niets met opvoeding te maken. Die andere manier van informatieverwerking brengt zowel zwakke als sterke kanten met zich mee. Bijvoorbeeld moeite hebben met overzicht houden of met sociale contacten. Maar ook goed oog voor detail, eerlijk zijn en hard werken. Het uit zich bij iedereen anders. Ruim 1% van de Nederlanders heeft een vorm van autisme.

Autistische kinderen hebben het vaak extra lastig. ‘Op school kan de leraar niet optimaal aandacht aan een autistisch kind besteden. De leraar heeft maar beperkt tijd. Terwijl het kind juist heel veel aandacht nodig heeft. Dit geldt ook bij de dokter, bij de club en zo’, vertelt Mustapha Eljarmouni, vooral bekend van de schaakschool. Maar alleen daarmee doe je hem te kort: hij doet veel en veel meer. Ook voor autistische kinderen. Dat is mede ingegeven omdat hij zelf voor een autistische zoon zorgt. Hij heeft een activiteit in Archipel bedacht waarbij de kinderen wél de benodigde aandacht krijgen.

Mustapha: ‘De kinderen lopen mee met de gewone activiteiten op woensdagmiddag in Archipel. Maar we organiseren ook eigen activiteiten daar: kookworkshops, kleine dingetjes dan, ze kunnen een certificaat behalen. Maar ook muziek maken, knutselen, schaken en ga zo maar door. We beginnen elke woensdagmiddag om twee uur.’ Doe jij dat helemaal alleen? ‘Nee’, antwoordt hij beslist. ‘De ouders, en vooral de moeders, zijn er bij. Zij geven ze aandacht en geven ze een veilig gevoel. We doen ook dingen waarbij ze zich veilig voelen. Schaken is bijvoorbeeld een veilige sport. Voetballen op het plein, met veel lichamelijk contact, wordt moeilijker.’ En hoe vinden de kinderen die woensdagmiddagen zelf? ‘Hartstikke leuk’, lacht Mustapha.

Dat had ik zelf al gemerkt. Ik help bij de pannenkoekenmiddag in Archipel. De kinderen van Mustapha waren er ook bij: ik blééf maar pannenkoeken uitdelen. Mustapha komt aan de kinderen via de schaakschool, maar ook via mailtjes van ouders. En er kunnen nog steeds kinderen bij. Heb je een autistisch kind en wil je die een leuke woensdagmiddag bezorgen?

Mail naar mustaphajarmouni@hotmail.com.

Er is ook een prachtige documentaire over Mustapha en zijn activiteiten gemaakt. Als je die wilt zien, klik dan: hier