Amsterdamse avond
De Oude Wester in Archipel

De oude Wester, niet het gelijknamige liedje maar de toren zelf, staat zichtbaar vanaf een brug aan de gracht… middenin buurthuis Archipel! Pas als ik goed kijk, zie ik dat het een groot schilderij op een doek is. Overal hangen vlaggetjes met de drie Amsterdamse Andreaskruisen. Beheerder Danny, die bardienst heeft, draagt een originele Ciske de Rat-pet. Een veteraan haalt een Amsterdamse ratel en andere authentieke instrumenten tevoorschijn. Het is Amsterdamse avond in Archipel!

De avond wordt goed bezocht, iedereen kletst met elkaar en het is erg gezellig. Hapjes? Ja, er zijn loempiaatjes, nootjes en pinda’s. Maar verder zijn alle hapjes echt Amsterdams: ossenworst, leverworst, Amsterdamse uien, haring met vlaggetjes en, jawel, zelfs bitterballen. Ik ontdek een mevrouw die qua karakter net zo in elkaar zit als ik: ze loopt de dames met de dienbladen steeds achterna om maar zoveel mogelijk hapjes binnen te krijgen.

DJ Mario draait de ene na de andere Amsterdamse kraker. André Hazes, Johnny Jordaan, tante Leen. Zelfs Marco Borsato komt een paar keer langs: ik wist niet dat Alkmaar (zijn geboorteplaats) ook onderdeel van Amsterdam is. Zoveel meezingers zorgt er ook voor dat de dansvloer helemaal vol is. Tijdens het dansen laat buurtoma Angelica haar kunstgebit uit haar mond hangen. Maar als ik goed kijk, zie ik dat het een stuk leverworst is. Zoveel gezelligheid nodigt ook uit zelf de microfoon te pakken. Samen met Ramona zing ik een Hazes-duet. De bezoekers vonden dat ik dat spatzuiver deed. Of ze willen me niet kwetsen óf ze moeten hoognodig een keer naar Beter Horen.

Een heuse zanger sluit de avond af. Niet zomaar een zanger, maar zanger Dave: de volgende avond staat hij in Carré met in het voorprogramma niemand minder dan… Willeke Alberti. De entertainer gooit er een groot aantal Amsterdamse kneiters uit. Door het hele buurthuis wordt ondertussen de polonaise, de meest stijlvolle Amsterdamse dans, gelopen. Als dank krijgt Dave een fles jajem (Amsterdams voor ‘jenever’). Daar kan hij een heleboel pikketanussies (Amsterdams voor ‘borrels’) van schenken.

Komen er nog meer van dit soort thema-avonden in Archipel? Jazeker, ik heb al wat dingen gehoord. Maar ik mag niets verklappen. Komt er na de Amsterdamse avond een Rotterdamse avond? Of… een Haagse avond? Volg de website!