Ajax voor kinderen
Is de Arena De Toekomst?

Aan de muur hangt een enorme vlag met het Ajax-logo. Overal zijn rode en witte ballonnen opgehangen. Er zijn veel uitgelaten kinderen die ervan dromen door Ajax gescout te worden en op het Ajax-sportcomplex De Toekomst terecht te komen. Het is Ajax-middag voor kinderen van zeven tot en met twaalf jaar in Archipel.

Voorafgaand aan de heerlijke lunch van Yolanda met veel chocopasta hebben ze een Ajax-instructiefilm gezien. ‘Daarin vertellen ze waar je aan moet voldoen als je bij Ajax mag komen. Een goede techniek, goed bewegen’, vertelt Anonar, één van de deelnemende kinderen. Anonar speelt bij Fortius op sportpark Middenmeer. Ook hij hoopt dat Ajax hem ontdekt.

Alle kinderen hebben een tasje gekregen met wat snoep, een Ajax-muts en een elftalfoto. Ik vraag Anonar wie hij de beste Ajax-speler vindt. ‘El Ghazi. Die heeft de beste techniek’, zegt hij overtuigd. Amine vindt Nouri de beste speler. Maar waarom dan? Hij speelt vooral bij Jong Ajax in de Jupiler League. Maar de reden is logisch. ‘Nouri is mijn oom’, lacht Amine. Een ander vindt Klaassen, de aanvoerder, de beste. ‘Hij is overal.’

Er volgt een petje-op-petje-af-quiz. Of liever muts-op-muts af. Bij de vragen horen twee antwoordmogelijkheden: naargelang wat jij denkt wat goed is, doe je de muts op of houd je hem af. De quiz wordt gepresenteerd door Archipel-beheerder Mario, een Ajax-fan in hart en nieren. Mario heeft de hele middag voortreffelijk georganiseerd. Tijdens de quiz let Reggie, ook al in Ajax-trainingspak, een beetje op. Mario begint de quiz makkelijk met de vraag hoe het stadion van Ajax heet. De vragen worden pittiger met bijvoorbeeld het rugnummer van Joël Veltman en hoeveel doelpunten Marco van Basten voor Ajax heeft gescoord. Uiteindelijk heeft iedereen de quiz gewonnen, dus iedereen mag zijn Ajax-muts houden.

Helaas konden de jeugdtrainers en de delegatie van de F-side door onvoorziene omstandigheden niet komen. Daarom gaat het spuiten van spandoeken niet door. Maar de F-side laat weten dat ze de kinderen die gekomen zijn niet vergeten zijn: wat in het vat zit, verzuurt niet! Rest alleen nog de uitreiking van de prijzen van de Ajax-prijsvraag, die de kinderen aan het begin van de middag hebben ingevuld. Bilal wordt derde en wint een prachtige Ajax-drinkbeker. Anonar wordt tweede en wint een echte leren bal. En Amine, die eerste is geworden, heeft met recht de mooiste prijs: het Ajax-shirt van keeper Jasper Cillessen, de naar Barcelona is vertrokken. Toevallig heb ik vooraf zowel de nummer een als twee van de prijsvraag geïnterviewd. Heb ik een vooruitziende blik en spelen zij straks in de Arena?