Aimiro Pop Up Café
Een grabbelton vol verrassingen

De voorbereidingen voor het Pop Up Café zijn nog in volle gang als ik binnenkom. Het is lekker rommelig, er staan camera’s, een groot scherm met Bob Marley, bezoekers zitten dwars door elkaar en organisator Kibret Mekonnen zet de puntjes op de i. Er zijn heerlijke hapjes. Dat de Cooking Ladies heerlijke wraps kunnen maken, is bekend, maar wist je ook al dat beheerder Pieter geweldige pizza’s kan maken? ‘Helemaal halal’, zegt hij trots.

Een Pop Up Café is een café wat ergens tijdelijk wordt neergezet, in dit geval voor één avond. Kibret is twintig jaar geleden uit Ethiopië, waar oorlog was, naar Nederland gevlucht. Zijn bedrijf Aimiro maakt veel verschillende videoproducties. Zie de link hieronder. ‘Aimiro is een denkwijze. Maak geen oorlog, maar gebruik woorden.’ Het Pop Up Café straalt dat motto ook uit: saamhorigheid, improviseren en vooral maak het met elkaar gezellig. ‘Als je ook wat wilt doen, kun je je via de mail aanmelden.’

En gezellig is het. Kibret praat in zijn mooie pak met zijn onafscheidelijke hoed alles aan elkaar. Singer-songwriter Danielle Cornelissen, alias, Danalyze, geeft, samen met haar muzikale partner, een aantal optredens. Ze begeleidt haar mooie lenige stem met een baritonjoekelille. Dichter Peter Boateng Bonsu, die net een eigen dichtbundel heeft uitgebracht, draagt voor uit eigen werk. Hij doet veel jeugdwerk in en buiten de buurt. De boodschap van zijn gedichten is even krachtig als vredig.

Shazia Ishaq van Maatschappelijke Ondersteuning en Integratie (M.O.I.) en een van de drijvende krachten achter Archipel vertelt haar verhaal. Ze is erg betrokken bij armoede en doet daar ook wat tegen. “Succes heeft geen lift, je moet de trap nemen”, is haar lijfspreuk die ze van haar moeder heeft overgenomen. Ze vertelt ook over haar nieuwste initiatief de Muzieksleutel en het onlangs gehouden Verbindingsconcert. Kibret’s assistent Ramfis wil met Shazia uit en geeft een flitspresentatie over de Dag tegen het Racisme. Dat moet anno 2015 maar eens afgelopen zijn. Amnesty International is aanwezig. Je kunt brieven schrijven ten behoeve van het vrijlaten van een gevangen genomen cartoonist in Maleisië. En er is nog veel meer.

Dit was het laatste Pop Up Café van 2015 in Archipel. Volgend jaar vindt het maandelijks hier in het buurthuis plaats. ‘Steeds hetzelfde programma?’ vraag ik. ‘Nee, natuurlijk niet’, lacht Kibret. ‘Het is een grabbelton vol verrassingen.’ Houd de site in de gaten!

Aanmelden: aimiro.wrtv@gmail.com

Website: www.aimiromedia.com