1 jaar Archipel
Op naar de volgende 100!

Een enorme erehaag van ballonnen vormt de ingang. Er is een high tea en er zijn heerlijke hapjes, uiteraard gemaakt door mama MOI en Asma. Er is zelfs een gastenboek. En het is ook nog eens prachtig weer. Logisch, want het is feest: buurthuis Archipel viert haar éénjarig bestaan.

Op verzoek van de bewoners moest het één jaar geleden op dat moment lege gebouw weer een goed buurthuis, een ontmoetingsplek voor iedereen in onze multiculturele buurt, worden. Onder leiding van Shazia is een buurthuis plus opgezet, wat door haar en een groot aantal zeer betrokken vrijwilligers wordt gerund. Na de toespraken van Peter van het bestuur en van Shazia, die een cadeau krijgt van het personeel, kan begonnen worden aan waarvoor men gekomen is: het feest!

Ik geniet van de geweldige buikdanseres Sarah als ik door naaidame Aïcha naar achteren wordt getrokken. ‘Doe je nog mee aan de modeshow? Dan moet je nú meekomen’, zegt ze. O ja… Ik beland in een tot kleedkamer omgebouwde vergaderruimte waar zich verder alleen maar vrouwelijke modellen omkleden. Dat vind ik beslist niet erg. Ik word getransformeerd tot Marokkaan: met een jurk, een vlag en een petje. Pas als ik omgekleed ben, hebben de dames door dat ik de enige heer ben, dus ik word weer even hard de kleedkamer uitgeschopt.

Dat is ook niet handig, want op de gang staan bezoekers en het moet een verrassing blijven. Ik verstop me maar in de kast met het dweiltoestel, maar dat is ook niet fijn. Zo word er een half uur met me gesleept. Een half uur, want na Sarah komen er eerst nog geweldige Braziliaanse danseressen. Dan mogen we eindelijk naar buiten op de rode catwalk. Iedereen ziet er prachtig uit. Ik trek veel bekijks. Een meneer van Marokkaanse komaf begint vlot Arabisch met me te praten: de transformatie is dus gelukt. Ik waan me even op een vliegend tapijt als er een enorme windhoos onder de catwalk komt.

Na opnieuw Braziliaanse danseressen die nu vuur spuwen, gaan we kijken naar de Archipel-film van Kim Maters. Hierin kun je zien wat Archipel allemaal te bieden heeft. Een kleine greep: taalles, bingo, feesten, koken, inburgering, ouderengymnastiek en naailessen. Ik klets nog wat met jan en alleman en doe me tegoed aan de hapjes. Als ik terug naar huis loop, kijk ik nog even achterom naar het schoolbord wat ik ingevuld heb: op naar de volgende 100 jaar!